zondag 13 september 2009

Norman Borlaug: vader van de groene revolutie

Move over, Schindler! Enkele honderden levens redden is natuurlijk best een Spielbergfilm waard. Maar het is niks vergeleken met wat Norman Borlaug deed: miljoenen levens van mensen overal ter wereld redden. In zijn verhaals zit echter veel minder dramatiek, en de kans dat zijn sinds begin september beëindigde leven verfilmd wordt, is dan ook klein.

De Texaanse landbouwingenieur Norman Borlaug wordt de vader van de groene revolutie genoemd. Hij zorgde ervoor dat landbouwtechnieken tot hogere productie leiden. Hij kreeg voor zijn realisaties de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt (in 1970). Volgens de Nobelcommissie hielp hij honderden miljoenen levens redden.

De groene revolutie zorgde er voor dat tussen 1960 en 1990 de mondiale voedselproductie meer dan verdubbelde. Specialisten zijn het er over eens dat de groene revolutie een wereldwijde hongersnood op het einde van de 20ste eeuw heeft vermeden. In de jaren zestig ontwikkelde Borlaug nieuwe tarwegewassen, die meer opbrachten en beter resistent waren tegen ziektes. De tarwesoorten werden succesvol geïntroduceerd in vooral Azië en Latijns-Amerika.

Maar een groene pur sang Borlaug niet. Hij sprak zich meermaals uit voor genetische manipulatie van gewassen en voor het gebruik van chemicaliën in de ‘(Afrikaanse) landbouw: “Africa desperately needs the simple, effective high-yield farming systems that have made the First World's food supply safe and secure, and kept its wild species from extinction: chemical fertilizers, improved seeds bred for local conditions, and integrated pest management (with pesticides). Without those basics, Africa is likely to see tens of millions more undernourished children by 2020.

De landbouwonderzoeker stierf zaterdag in zijn woonst in Dallas aan de gevolgen van kanker. Hij werd 95 jaar oud.

Geen opmerkingen: