zondag 16 mei 2010

Oswaldo López Arellano : Onttroond door een banaan

Dat de geschiedenis nog ironie kent, is wel duidelijk in het geval van generaal Oswaldo López Arellano. De militair was enkele jaren lang de sterke man in Honduras, een Zuid-Amerikaans land dat tot voor kort een schoolvoorbeeld was van een bananenrepubliek. De dictator werd afgezet dankzij... Bananagate.

López Arellano liet voor het eerst serieus van zich horen in 1963. Toen pleegde de Hondurees - dan nog een kolonel - zijn eerste staatsgreep. De president, José Ramón Villeda, had sowieso nog maar een paar dagen te gaan voor zijn ambtstermijn eropzat, maar López Arellano stond niet bekend om zijn geduld. De nieuwe sterke man werd de de facto leider van één van de armste landen van Zuid-Amerika. 3.000 mensen verloren hun leven bij de coup in wat tot nader order nog steeds de meest bloedige machtsovername van Honduras is. Twee jaar later, in 1965, "legitimiseerde" hij zijn overname door een grondwettelijke assemblée bijeen te roepen en zichzelf ook effectief president te laten maken.

Onder zijn regime brak ook de "La guerra del Fútbol" uit - de "Voetbaloorlog". Het wereldkampioenschap 1970 stond voor de deur, de eerste selectiewedstrijd werd gewonnen door Honduras, de tweede door El Salvador. Dan werd er een beslissingswedstrijd gespeeld die weer door Honduras werd verloren, met uit de hand gelopen rellen en een onbesliste oorlog van 100 uur tot gevolg. Pas elf jaar later werd er een vredesverdrag gesloten.

I1 1971 kreeg hij een vlaag van democratische verstandsverbijstering en trad hij af ten voordele van Ramón Ernesto Cruz, een gewone burger. Die liet López Arellano helaas nog aanblijven als hoofd van het leger. López Arellano - ondertussen generaal - zag al snel terug het dictatoriale licht: binnen het jaar had hij het spel weer overgenomen.

En dan werd hij zelf afgezet, dankzij Bananagate. López Arellano werd er door enkele medeofficieren van beschuldigd dat hij omgekocht was door United Brands, het Amerikaanse bedrijf dat de meeste Hondurese bananenplantages bezat, in ruil voor een serieuze korting op de exportbelastingen op bananen. The Wall Street Journal bracht het in het openbaar toen bleek dat het bedrijf zijn aandeelhouders niets verteld had van de betaling.

De generaal had geluk: hij mocht gewoon op pensioen gaan en de rest van zijn leven doorbrengen met zijn hobby's. López Arellano werd zo nog 89.

Geen opmerkingen: